Pellet – co to za przynęta?
Pellet wędkarski to produkt, który pojawił się na rynku dobrych kilkanaście lat temu i śmiało można stwierdzić, że zadomowił się na nim na dobre. Trudno sobie wyobrazić skuteczne łowienie karpi, amurów, linów czy leszczy techniką Method Feeder, bez użycia pelletu.
Zacznijmy od tego, że pellet może służyć zarówno jako zanęta i przynęta wędkarska, a jego przeznaczenie jest dość szerokie, od szeroko rozumianej metody gruntowej, wędkarstwo karpiowe, po Method Feeder. To, że ten produkt jest tak popularny, wcale nie oznacza, że jest cudowną zanętą czy przynętą, bo takich oczywiście nie ma. Nie mniej jednak, dobrze przygotowany, na pewno sprawdzi się w wielu warunkach.
Widząc jak dobrze pellet zadomowił się na rynku wędkarskim, producenci co roku zaskakują nas czymś nowym. Obecnie mamy do dyspozycji nie tylko różne rozmiary pelletów, ale przede wszystkim różne warianty smakowe i kolorystyczne, dzięki czemu każdy wędkarz na pewno znajdzie coś dla siebie.
Pellet jest produktem, który w głównej mierze ma służyć jako zanęta. Po umieszczeniu go wodzie tworzy dość trwała chmurą aromatów, która przyciąga ryby. Większe modele z dziurką w środku można także używać jako przynęty, zakładając go na włos.
Warto zastanowić się co wpływa na jego skuteczność. To przede wszystkim skład. Oczywiście będzie on inny w zależności od producenta, nie mniej jednak, pewne komponenty do produkcji pelletu są stałe. Bazą dobrego pelletu powinna być mączka. Wiele firm do produkcji używa mączek rybnych, kostnych, wyprodukowanych ze skorupiaków, czy mączek kukurydzianych. Istotnym składnikiem są także materiały nadające pelletowi smak, kolor i zapach. Musza być one dobrane w odpowiedni sposób, tak aby zwabić rybę w pole nęcenia. Zanim zdecydujemy się wybrać pellet, warto sprawdzić skład, czy te dodatki sa pochodzenia naturalnego. Pellet bardzo często posiada w swoim składzie różnego rodzaju tłuszcze, aminokwasy, a nawet witaminy i minerały, a więc wartości odżywcze, dzięki czemu jest tez idealną karmą dla ryb, także tych hodowlanych.
Rodzaje pelletów do Method Feeder
Jak już zostało wspomniane pellet na dobre zadomowił się w technice Method Feeder. Występuje nie tylko w wielu smakach, zapachach i kolorach, ale też w różnych rozmiarach. W Method Feeder najczęściej stosuje się te w rozmiarze 2-3 mm, czasem 4mm, jako dodatek. Większe rozmiary pelletów jak np. 8 mm to doskonała przynęta sprawdzająca się na wielu typach łowisk.
Wybierając pellet do Method Feeder warto pamiętać, że każde łowisko „rządzi się swoimi prawami”, czyli preferencje ryb mogą być różne i to co jest skuteczne na jednym, nie musi sprawdzić się na innej wodzie. Na rynku spotkamy w zasadzie dwa typy pelletów biorąc pod uwagę kryterium smaku. Pierwsze z nich to smaki mięsne czyli popularne śmierdziuchy. To głównie takie pellety jak: halibut, kryl, wątroba, mięso, krab itp. Drugim typem są pellety owocowe, słodkie takie jak np.: truskawka, piernik, wanilia, migdał, orzech tygrysi, kukurydza itp. Wybierając pellet kierujmy się kilkoma kryteriami, przede wszystkim znajomością danego łowiska.
Wielu wędkarzy jest przekonanych, że pora roku i temperatura wody ma wpływ na wybór smaków. Dlatego też wiele osób sięga po pellety mięsne w chłodniejszych okresach sezonu wędkarskiego, a po pellety słodkie i owocowe w cieplejszych. Warto sprawdzić tą teorię w praktyce, na swoim łowisku. Warto dodać, że pellety i granulaty są najczęstszym wyborem przy karmieniu ryb w zbiornikach hodowlanych. Dlatego też ryby bardzo szybko przyzwyczajają się do niego.
Jak przygotować pellet do podajnika krok po kroku?
Dochodzimy do kluczowej części, czyli przygotowania naszego pelletu zanętowego do łowienia. Dlaczego to takie ważne? Szczególnie początkujący wędkarze mogą mieć z tym nieco kłopotu. Niedomoczony pellet może wypadać z podajnika w trakcie rzutu, a przemoczony jak to się popularnie mówi „zabetonuje” podajnik. Od czego zatem zacząć? Jest kilka szkół przygotowywania pelletów do łowienia i zapewne każda z nich będzie miała swoich zwolenników. Już na początku trzeba jednak pamiętać, że skład pelletu w zależności od producenta będzie się różnił, tym samym proces przygotowywania może być nieco odmienny. Są pellety, które lepiej wchłaniają wodę i tak naprawdę trudno je przemoczyć, a są też takie, które na tę wodę są bardzo wrażliwe, i przemoczenie go skutkuje zepsuciem towaru. Dlatego istotne jest poznanie produktu i zebranie jak najwięcej wiadomości co do sposobu rozrabiania.
Wiele osób przygotowuje pellet w taki sposób. Po pierwsze wsypujemy do pojemnika przygotowaną do wędkowania ilość pelletu i zalewamy wodą tak aby całość była pod jej powierzchnią, na okres kilkudziesięciu sekund. Następnie odlewamy wodę a pellet należy przemieszać i zostawić na 15-20 minut, tak aby „doszedł”. Można do tego celu kupić specjalne zestawy do przygotowywania pelletu, z pojemnikiem i dosuwaną i odsuwaną siatką. To dobry sposób do znanych nam pelletów.
Osobiście korzystam z nieco innego sposobu, który w mojej opinii sprawdzi się do większości pelletów różnych producentów. Do tego celu wykorzystuję miarkę o pojemności 100 lub 125 ml. Do pojemnika odmierzam 5 miarek pelletu. Zazwyczaj daję 3 miarki pelletu o naturalnej barwie i po jednej miarce pelletu w kolorze czarnym np. o smaku halibuita i czerwonym np. o smaku kryla. Można kombinować z różnymi smakami i kolorami. Pellet dokładnie mieszam i dodaję na te 5 miarek, jedną miarkę wody. Co jakiś czas mieszam. Po kilkunastu minutach pellet jest gotowy do podajnika. Co jakiś czas można go delikatnie spryskać wodą. W podobny sposób można robić różnego rodzaju method mix-y, ale jest to już temat na osobny wpis.