Gatunki ryb

Amur

Ryba amur

Amur biały czyli Ctenopharyngodon idella zwany potocznie amurem to jedna z największych ryb z rodziny karpiowatych, powszechnie żyjąca w naszych wodach. To gatunek o bogatej historii, gdyż początki jego hodowli sięgają już X wieku. Jest to ryba pożyteczna pod względem gospodarczym dlatego tez w drugiej połowie dwudziestego wieku był silnie aklimatyzowany w wodach wielu krajów. Nie ma stuprocentowej pewności skąd pochodzi ten gatunek, jednak pierwotnie występował na pewno w krajach azjatyckich, m.in. w Chinach oraz dorzeczu rzeki Amur.

W Polsce po raz pierwszy amura został introdukowany w 1964 roku. Ponadto amura można spotkać praktycznie w całej Europie, w części Stanów Zjednoczonych, Australii, Rosji, Indii, Kazachstanu, a nawet w niektórych częściach Afryki. Jak widać zasięg występowania tego gatunku jest bardzo duży. Ryba ta preferuje wody stojące – jeziora i zbiorniki zaporowe, jednakże można go tez spotkać w wodach nizinnych.

Średnio amury żyją około 15-16 lat. Jeśli ma sprzyjające warunki, to bardzo szybko rośnie. Dojrzałość płciowa ten gatunek osiąga stosunkowo późno bo dopiero w siódmym roku życia. Oczywiście w sprzyjających warunkach może nastąpić to nieco wcześniej nawet w piątym roku.

W niektórych azjatyckich krajach amury są zdolne do składani ikry nawet po 18 miesiącach życia. Jego tarło w zależności od warunków z reguły zaczyna się od końca kwietnia i może trwać nawet do połowy sierpnia. W rzekach odbywa się bezpośrednio nad żwirowym i kamienistym dnem, z tym ze temperatura wody musi oscylować powyżej 20-22 stopni. Początkowo jajeczka amura maja nieco ponad 1 milimetr, z tym, ze po upłynięciu około 3 godzin powiększają się nawet pięćdziesiąt razy.

Narybek amura odżywia się początkowo zooplanktonem. Jeśli osiągnie długość około 8 do 10 cm to zaczyna żywic się różnego rodzaju roślinnością. Warto wiedzieć, że amur przestaje zerować w chłodnej wodzie, kiedy jej temperatura spada poniżej 13 stopni. Amur dzięki predyspozycji do odżywiania się roślinnością, jest często zapuszczany do stawów aby wyczyścić je z roślinności i przywrócić równowagę biologiczną. Jednakże trzeba pamiętać, żeby zachować proporcje. Ponadto tendencja do odzywania się roślinami u amurów wraz z wiekiem maleje.

Jak wygląda amur?

Amur może dorastać nawet do 140 – 150 cm długości i osiągać wagę powyżej 40 kg. To silna ryba, atrakcyjna pod względem wędkarskim. Jego ciało jest znacznie wydłużone i delikatnie po bokach spłaszczone. Wyraźnie walcowate z brzuchem o lekkim zaokragleniu.

U amura charakterystyczna jest szeroka głowa z dość tępym pyszczkiem, który jest nieco zagłębiony. Amur posiada dwuszeregowe gardłowe żeby, ścięte pod skosem po brzegach dość mocno pofałdowane i ściśnione. Ryba ta w linii bocznej posiada od 40 do 42 dość dużych łusek. Poniżej dodatkowo umiejscowione jest kolejnych pięć rzędów łusek.

Warto wiedzieć, że w okresie kiedy ryba nie żeruje, szczególnie zimą, jego ciało pokrywa się specyficznym śluzem, który znika kiedy woda zaczyna robić się coraz cieplejsza. Na płetwie odbytowej jest jedenaście promieni, a na grzbietowej dziesięć. Amur ma grzbiet w charakterystycznym, wyraźnie ciemnym zielonym kolorze, a jego boki są jasne w odcieniu żółto-zielonym.

Amur

Okres ochronny amura

W Polsce amur nie jest objęty okresem ochronnym.

Wymiar ochronny amura

Amur nie posiada wymiaru ochronnego.

Amur – rekord Polski

Rekord Polski amura należy od 1998 roku do Krzysztofa Ławnickiego, który złowił rybę o długości 132 cm i ważącą 39,2 kg. Warto dodać, ze to wynik niewiele gorszy od rekordu świata amura, który ważył 39,75 kg i został złowiony w 2009 roku w Bułgarii.

Gdzie szukać amura w rzece?

Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, ze amur jest w Polsce rybą wyłącznie łowioną w jeziorach i zbiornikach zaporowych, to coraz lepiej radzi sobie w rzekach, szczególnie Wiśle i Odrze, gdzie coraz chętniej wędkarze nastawiają się na jego połów.

Amura w rzece można spotkać praktycznie wszędzie, na całej jej długości. Gatunek ten lubuje szczególnie ciepłe kanały, ale nie tylko tam mamy szansę go złowić. Amur przebywa nawet w okolicach silnego nurtu, a ponadto w rozlewiskach czy nawet odcinkach między wszelkiego rodzaju śluzami lub wejściami do nieczynnych portów. Ciekawymi z wędkarskiego punktu widzenia są wszelkiego rodzaju tamy, szczególnie ich główki w okolicach nurtu i spokojnej wody. Wszelkiego rodzaju zawirowania wody i tworzące się wsteczne prądy to idealne miejsca gdzie amur może przebywać. Woda jest tu z reguły nieco cieplejsza i co więcej nie brakuje pokarmu.

Gdzie szukać amura w jeziorze?

Amura w jeziorze szukamy w zależności od pory roku i temperatury wody. Kiedy woda nagrzewa się, wiosną i latem, amury uwielbiają przebywać na płyciznach, w okolicach roślinności wodnych. Idealne do obłowienia będą różnego rodzaju zatoki, podwodne górki, które są często odwiedzanymi przez amury miejscówkami. Późną jesienią ryby szukają już nieco głębszych miejsc, gdzie temperatura wody jest na w miarę stałym poziomie.

Warto pamiętać, ze ten gatunek jest rybą ciepłolubną. Jeśli na konkretnym łowisku nie ma zbyt dużo roślinności, to amury będą dzieliły miejscówki razem z karpiami.

Jak złowić amura?

Amura można łowić różnymi metodami wędkarskimi, jednak najpopularniejsze jest metoda gruntowa, a dokładniej metoda karpiowa. Taki zestaw na amura nie będzie wiele różnił się od zestawu karpiowego. Bardzo często, z racji tego, ze amury przebywają w tych samych miejscach co karpie, będą częstym przyłowem.

Mniejsze osobniki można łowić także na Method Feeder lub nawet metoda spławikową. Trzeba jednak pamiętać, że są to bardzo mocne ryby, które swoją siłę demonstrują szczególnie w końcowej fazie holu tuż przy podbieraku. Dlatego też trzeba zachować koncentracje do samego końca holu, mieć dobrze ustawiony hamulec kołowrotka i być w gotowości do podebrania ryby przez cały czas.

Swoją amurową wędkarską zasiadkę warto wcześniej zaplanować, od wysondowania miejsca, sprawdzenia pogody, przygotowania odpowiedniego sprzętu. Niektórzy sprawdzają również kalendarz brań. Jednak oczywiście nie jest to konieczne.

Jakie przynęty na amura?

Z racji tego, że amur jest ryba roślinożerną bardzo dobrą przynętą i zanętą na te ryby jest gotowana kukurydza. Wiele osób łowi amury na kulki proteinowe i pellety w różnych rozmiarach i smakach np.: truskawki, śliwki, brzoskwini. Tyczy się to głownie wędkarzy preferujących metodę karpiową.

Zdarzały się sytuacje, ze amury łowione były m.in. na sałatę czy śliwkę. Prawdopodobne jest również złowienie amura na białe lub czerwone robaki, czy nawet rosówki. Łowiąc na Method Feeder, warto próbować stosować mini kulki proteinowe o słodkich smakach oraz dumbellsy.

Może Ci się przydać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *