Jezioro jest dość głębokie i cechuje się urozmaiconą rzeźbą dna. Złowić w nim można przede wszystkim okonie oraz płocie. Trafiają się też krąpie i małe leszcze. Jezioro Gąsiorowskie jest dosyć bezpieczne, jeśli chodzi o wędkowanie z lodu – położone w obniżeniu terenu, rozmarza późno i raczej powoli. Zejście na taflę od strony wsi Gąsiorowo Olsztyneckie też jest wygodne.
Samochodem da się dojechać nad samą wodę. Linia brzegowa zbiornika jest rozwinięta. Brzegi części wschodniej wysokie i miejscami strome, pozostałe łagodnie wzniesione. Otoczenie w przewadze zajmuja lasy, głównie liściaste, na niewielkich odcinkach jezioro sąsiaduje z łąkami i polami. Zbiornik jest bezodpływowy.
GASTRONOMIA
Gospodarstwo będące właścicielem łowiska posiada sklep i smażalnię ryb w Szwaderkach. W smażalni zjeść można rybę smażoną oraz pieczoną, a także rybę wędzoną i ryby w marynacie. Ryby, które trafiają "na patelnię" pochodzą prosto z lokalnych stawów oddalonych około 300 m od Smażalni. Zlokalizowane są one poza terenem łowiska.
DOJAZD
Jezioro znajduje się w pobliżu miejscowości Gąsiorowo i Pawłowo. Z Warszawy można jechać trasą S7 do węzła Grunwald, skręcjąc w drogę nr 537, potem w lewo w kierunku Gąsiorowa.
INNE
Połów ryb z łodzi mozliwy w miesiącach od 1.05 do 15.11.
Właścicielem łowiska jest Gospodarstwo Rybackie Szwaderki, które posiada siedzibę w innym miejscu niż opisywane łowisko.
Długośc linii brzegowej 3900 m.
Stanowisko nr 1 - brak informacji.