Mgła unosząca się nad stawami, żwirowa droga, malownicze widoki i głosy zadowolonych klientów wracających z siatką świeżych ryb – taki jesienny krajobraz wita gości w gospodarstwie rybackim w Pokaniewie. Stawy rybne z każdym rokiem przyciągają coraz więcej nie tylko wędkarzy, ale indywidualnych klientów. Tutaj ryba pachnie rybą. Akweny otoczone są łąkami i polami, zapewniającymi ciszę i spokój przy zasiadce.
W gospodarstwie rybackim jest 20 stawów różnego rodzaju: narybkowe, kroczkowe, towarowe o powierzchni od 1 do 11 ha. Jeden z nich, 1 ha, udostępniany jest wędkarzom. Za uprzednią zgodą właściciela, można udać się na inny, nieudostępniany na co dzień wędkarzom staw. Ryby hodowane są w polikulturze, co oznacza, że obsada w stawach składa się z wielu gatunków. Gatunkiem wiodącym jest karp, który zajmuje 80 proc masy obsady. Cykl produkcyjny w gospodarstwie jest pełny, to znaczy od wylęgu do sprzedaży. W przypadku karpia cykl trwa 3 lata, gdzie rybę towarową otrzymuje się w 3 roku z dwuletnich kroczków.
Częstotliwość dokarmiania uzależniona jest od temperatury wody, przy czym najlepsze żerowanie następuje w temperaturze 25-28°C, ale też wtedy występuje największe ryzyko śnięć i zachorowań. W gospodarstwie chów jest niskointensywny, prawdopodobnie jedyny taki na skalę światową, gdzie jedna ryba jednokilogramowa przypada na 10 mkw. Woda w stawach posiada wysoką klasę czystości, nie ma żadnych problemów z chorobami. Rybki są zdrowe i w świetnej kondycji, a gospodarstwo jest pod stałym nadzorem weterynaryjnym.
Stanowisko 1 - brak szczegółowych informacji.